Toyota GR Yaris på brint - Toyota Mirai’s temperamentsfulde lillebror

En modificeret udgave af GR Yaris, kaster lys på en ny positiv fremtid indenfor forbrændingsmotoren.

 

Forbrændingsmotor på brint

Den nye brintudgave af Toyota GR Yaris, benytter samme forbrændingsmotor som den nuværende model, men modificeret til at køre på brint som brændstof. Udviklingen Brint forbrændingsmotorer startede for Toyota, tilbage i 2017.  Eksperimentet er i et tidligt stadie og der vil gå noget tid før/hvis vi ser de første biler med denne motor. 

Kontra elmotorer, kan man med denne brint forbrændingsmotor, bevare størstedelen af akustikken ved en normal forbrændingsmotor og bibeholde en næsten emissions fri kørsel. 

Det er dog ikke den første bil der bliver afprøvet med denne nytænkende forbrændingsmotor, da Toyota allerede har en Corolla Sport med samme form for brintmotor. Brint udgaven af Corolla Sport, deltager i Super Taikyu race series, som en del af at udvikle og teste den nye drivlinje.  

"Japan’s auto industry must succeed in building passenger vehicles. To this end, manufacturers must participate in auto-racing to test their vehicles’ durability and performance and display their utmost performance. With competition comes progress, as well as excitement among motoring fans. The aim of racing is not just to satisfy our curiosity, but rather to enable the development of the Japanese passenger vehicle industry."
Kiichiro Toyoda, Founder of Toyota Motor Corporation (March, 1952)

Hvorfor vælge brint?

Ser man på fordelene ved at benytte brint som brændstof, kan man starte med at antændingen af brint er hurtigere en traditionel benzin, hvilket giver gode muligheder for performance. En anden fordel er man bibeholder det sanselige og akustikken ved forbrændingsmotoren, hvilket er et element alle billister bruger, især hvis man har en bil med manuel gearkasse. Det er noget der ligger i underbevidstheden for mange, men vi har nok alle oplevet følelsen af at time et gearskifte helt perfekt. Mange vil nok også kunne genkende smilet man får, når man har prøvet at koldstarte en bil med en kraftfuld motor, da det vækker noget i en. 

I takt med at flere og flere bilproducenter går over til el, er det et element som er begyndt at blive en sjælenhed. Biler bliver mere selvkørende og knap så involverende, men med Toyotas brint forbrændingsmotor, fastholder man de glæder man har ved en traditionel forbrændingsmotor, nu med god samvittighed.  

Toyotas brint mission

Som en del af Toyotas mål om at blive CO2 neutrale, er dette endnu et skridt i retningen om at bringe denne målsætning til livs. Ved at promovere og teste brugen af brint, som et alternativ til traditionelle fossile brændstoffer, igennem motorsport, er målet at fintune brint forbrændingsmotoren til at kunne tilbyde samme ydeevne og følelse, og komme tættere på en Coneutral fremtid. 

 

Der tages forbehold for trykfejl, tastefejl og løbende ændringer i artiklen.